Kategoriat
Yleinen

Kirjan painaminen ja sidonta

KirjaKirjat näyttävät päällepäin varsin yksinkertaisilta esineiltä: kannet ja vähän sivuja siinä välissä. Voisi luulla, että kirjoja on mahdollista tuottaa melkein kuin liukuhihnalta. Kiitos nykyteknologian, voidaan kirjoja tosiaan tuottaa varsin nopeasti. Yksinkertainen prosessi kirjan synty ei kuitenkaan ole. Todellisuudessa kirja kulkee varsin pitkän matkan kirjailijan kynästä lukijan kirjahyllyyn. Ennen kuin kirja on lukukunnossa, täytyy se painaa ja sitoa.

Molemmat ovat toimenpiteitä, jotka vaativat ammattiosaamista ja tiukkaa pohdintaa. Jokainen kirja on hieman erilainen ja vaatii erilaisia painatus- ja sidontaratkaisuja. Tämä artikkeli antaa yksinkertaisen pikakatsauksen kirjan tuotantoon ja erilaisiin menetelmiin ja materiaaleihin, joita kirjan tekemisessä voidaan käyttää.

Kirjan sidonta

Kirjan sivut itsessään eivät ole mitään, jos ne eivät pysy kasassa. Painettu kirja ilman sidontaa on vain epämääräinen nippu papereita. Siksi kirjan sidonta onkin varsin kirjaimellisesti jokaisen kirjan selkäranka. Kirjan sitojan työ on ollut olemassa jo vuosisatoja, joten ei ihmekään, että kirjan sidonta on niin arvostettu käsityön laji. Toki nykyteknologia mahdollistaa myös koneellisen sidonnan, joka ei tokikaan ole samalla tavalla arvostettua.

Toimivaa se kuitenkin on, ja koneellinen sidonta mahdollistaa kirjojen nopean ja edullisen tuottamisen. Vaikka kirjan sidonta onkin haastavaa käsityötä, ei se tarkoita, etteikö se olisi täysin opittavissa. Kirjan sidontaa voi opetella myös itse. Harva asia kuitenkaan vetää vertoja ammattimaisesti sidotulle kirjalle. Kirjan sidontaan on monia tekniikoita, ja paras sidontamenetelmä riippuu jokaisen yksittäisen kirjan käyttötarkoituksesta. Hyvin sidotun kirja näyttää kauniilta ja sen käyttöikä on pitkä.

Kirjan rakenne

Kirja itsessään voidaan tehdä monista eri materiaaleista ja monilla eri tekniikoilla. Pääpiirteissään kirjat jaetaan kova- ja kartonkikantisiin. Kovakantisten kirjojen kannet valmistetaan pahvista ja vahvistetaan lisämateriaalilla, kuten muovilla tai kankaalla. Hyvin tehty, kovakantinen kirja säilyy erinomaisessa kunnossa vuosikymmeniä, jos se säilötään hyvin. Kartonkikantisilla on kuitenkin niilläkin paikkansa kirjojen maailmassa, sillä niiden tuotanto on yksinkertaista ja edullista.

Kartonkikantiset kirjat laminoidaan, joten niidenkin käyttöikä voi olla yllättävän pitkä. Voisi luulla, että ainakin kirjan sisus on turvassa kaikenlaisilta materiaalipohdinnoilta, mutta asia ei suinkaan ole näin. Myös paperilaatu vaihtelee kirjasta toiseen, ja oikean paperilaadun valinta on keskeistä laadukkaan ja kestävän kirjan tuotantoa ajatellen.