Kategoriat
Yleinen

Kirjan rakenne

Silmämääräisesti arvioiden voisi luulla, että kirja on vain nippu paperisuikaleita, jotka on lyöty yksien kansien sisään. Lähemmällä tarkastelulla käy kuitenkin hyvin nopeasti ilmi, että laadukkaan kirjan rakenteeseen kuuluu paljon muutakin. Tutustutaan siis muutamiin kirjan tärkeimmistä osista ja siitä, miten laadukas painotuote syntyy.

Kirjan kansi

Kirjan kansi on ensimmäinen asia, jonka mahdollinen lukija näkee. Ei siis ihmekään, että sille annetaan paljon huomiota. Hyvä kansi on tärkeä toki kirjan houkuttelevuuden kannalta, mutta ennen kaikkea hyvä kansi varmistaa kirjan pitkän käyttöiän. Siksi onkin tärkeää valita kirjalle sopiva kansipahvi. Kovakantisten kirjojen kannet valmistetaan nimenomaan pahvista, ja päällystetään kirjalle sopivalla materiaalilla. Tämä materiaali on yleensä neliväripainettua paperia, muovia tai kangasta. Hyvin päällystetty kirja säilyy pitkään. Kartonkikantiset kirjat pitäisi laminoida, sillä muuten niiden käyttöikä kärsii huomattavasti.

Lisäksi hyvä laminaatti turvaa kirjan värit ja pitää huolta siitä, että ne säilyvät kirkkaina vielä pitkään painamisen jälkeen. Lopuksi kirjan kannet nivotaan yhteen: varsinaisten kansipahvien lisäksi kirja tarvitsee myös selän ja kovakantisten kirjojen tapauksessa myös päänauhan. Päänauha ei sinällään ole kriittinen kirjan kasassa pysymisen kannalta, mutta se on keskeinen osa laadukkaan kirjan ulkoasua.

Sisus

Kirjan sisus on lähes poikkeuksetta paperia. Paperia on kuitenkin moneen lähtöön, ja oikean paperilaadun valitseminen on tärkeää. Oikea paperilaatu parantaa lukukokemusta, kun taas huonosti valittu paperilaatu vaikeuttaa lukukokemusta ja rasittaa lukijan silmiä tarpeettomasti. Hyvänä peukalosääntönä voi pitää sitä, että runsaasti kuvia sisältävät kirjat painetaan valkealle paperille, kun taas tekstipainotteiset kirjat kannattaa painaa kellertävälle tai muuten hieman värjätylle paperille – tummat kirjaimet kirkkaan valkoisella paperilla rasittavat silmiä.

Selkä

Kirjan selkämys pitää kaiken kasassa, ja siksi sen laadusta ei sovi tinkiä. Selän paksuus vaihtelee muun muassa kirjan sivumäärästä riippuen. Sen pitäisi kuitenkin olla vähintään puoli senttiä, sillä muutoin kirjan rakenne jää heppoiseksi ja kirja saattaa hajota jo lyhyen käytön jälkeen.

Päänauha ja esilehdet

Kovakantiset kirjat tarvitsevat myös kaksi ylimääräistä rakenne-elementtiä: päänauhan ja esilehdet. Näiden tarkoitus on lähinnä kosmeettinen. Päänauha on olennainen osa kirjan ulkoasua, mutta se ei vaikuta kirjan kestävyyteen itsessään. Esilehtien tarkoitus puolestaan on peittää kannen harmaa pahvi.