Kategoriat
Yleinen

Näin kirja syntyy

Oletko koskaan pohtinut, mistä kaikki lukemasi kirjat ovat saaneet alkunsa? Kirjapainosta totta kai, mutta miten se oikeastaan toimii? Jos et ole asiaa tullut aiemmin pohtineeksi, on tänään se päivä. Sukellamme nimittäin syvälle kirjapainon maailmaan ja otamme selvää, miten kirja löytää tiensä kirjailijan aivoista sinun yöpöydällesi.

Kirjan synty

Kirja on, kenties hieman intuitionvastaisesti, teknisesti verrattain haastava tuottaa. Kirjan painamiseen liittyy paljon vaativia päätöksiä, joilla voi olla merkittävä merkitys lopullisen tuotteen laadun kannalta. Hyvässä kirjassa on oikea sivuasettelu ja kokonaisuus on tehokkaasti toteutettu. Kyseessä ei todellakaan ole yksinkertainen ”laitetaan vaan kirjaimia paperille” -prosessi. Kirjan taittoa ajatellen on tärkeä pohtia muun muassa sivun kokoa: halutaanko kirjasta A4-kokoinen vai kenties A5- tai A6-kokoinen. Muitakin vaihtoehtoja on. Tämä pohdinta on keskeisesti yhteyksissä arvioon kirjan lopullisesta sivumäärästä. Pohdittavaa löytyy myös kirjan värimaailmasta, tekstin muotoilusta sekä arvioidusta painosmäärästä. On päätettävä myös, halutaanko kirjasta kova- vai kartonkikantinen. Jos kirjassa on kuvia, on sillä poikkeuksetta merkittävä vaikutus kirjan taittoasuun.

Kirjan rakenne

Päällisin puolin voisi luulla, että kirja on vain kannet, joiden sisällä on sivuja. Totuus on kuitenkin paljon monimutkaisempi. Kovakantisessa kirjassa on kansipahvin ja sisuksen lisäksi myös selkä sekä päänauha. Näiden onnistunut tuottaminen on ensiarvoisen tärkeää kirjan luettavuuden ja yleisen laadun kannalta. Lisäksi on huomattavaa, että kansipahvi ja sisus ovat aina eri materiaalia. Kirja tarvitsee myös etulehden. Kartonkikantisella kirjalla on muuten sama rakenne, mutta koristeellinen päänauha puuttuu.

Kansipahvi

Kirjan kansipahvi voidaan – nimestä huolimatta – valmistaa monilla eri tavoilla ja monista eri materiaaleista. Kovakantisen kirjan kannet ovat pahvia, mutta ne päällystetään jollakin muulla materiaalilla. Yleisimpiä päällystysmateriaaleja ovat muovi, paperi ja kangas. Muitakin materiaaleja voidaan käyttää hieman kirjasta riippuen. Kartonkikantinen kirja yleensä laminoidaan, sillä muutoin sen kestävyys käytössä jää vähäiseksi ja lopputuloksena on heikkolaatuinen lopputuote.

Sisus

Kirjan sisuksessa on siinäkin vaihtelua. Sisuspaperi valitaan aina kirjan käyttötarkoituksen mukaan. Jos kirjassa on tekstiä, on paperin yleensä hyvä olla hieman värjättyä, jotta se on mahdollisimman silmäystävällinen. Toisaalta runsaasti kuvia sisältävä kirja pääsee yleensä parhaiten oikeuksiinsa täysin valkealla paperilla. Nämä ovat vain muutamia niistä monituisista asioista, jotka kirjaa painettaessa on syytä ottaa huomioon.